TOKAT TAŞHAN TARİHİ

TOKAT TAŞHAN TARİHİ içeriğini okuyabilir, Tokat.com Sizin Tokat kategorisinde yer alan TOKAT TAŞHAN TARİHİ yazısını değerlendirebilir ve yorum yazabilirsiniz.


Tokat'ta Osmanlı İzi Taşıyan: Taşhan

Türkiye'nin en güzel beş hanından biri olma özeliğine sahip 'Taşhan' Anadolu'daki en büyük şehir hanlarındandır.    

Türkiye’nin en güzel beş hanından biri olan Taşhan, Anadolu’daki en büyük şehir hanlarındandır. Gaziosmanpaşa Bulvarı üzerindedir. 1626-1632 yılları arasında inşa edilmiş bir Osmanlı eseridir. Dikdörtgen planlı, açık avlulu, iki katlı bir yapıdır. İçeride dış dükkanların bulunduğu kuzey ve doğu yönünde revaksız işyerleri, güney ve batı yönünde ise önünde revak bulunan dükkanlar yer almaktadır. Giriş koridorunun sonunda sağdan ve soldan ikinci kata çıkılmaktadır. İkinci katta bütün odalar revaka açılmaktadır. Girişin üstünde kubbeli bir mekan vardır ve bu mekan konsollar üzerinde dışa taşmaktadır. Odalarda dışa açılan birer pencere, bir ocak ve niş bulunmaktadır. İçte 76 dışta toplam 103 mekan vardır. Anadolu’daki en büyük şehir hanlarındandır.

Dış cephesinde de dükkanlar bulunan Taşhan'ın girişinde sol ve sağdan ikinci kata çıkan merdivenleri bulunuyor. Taşhan'da Tokat yazması, Tokat sofra bezi, bakır eşyalar, hediyelikler, takı, otantik kıyafetler satılıyor ve atölyelerde sanatsal aktiviteler izlenmekle birlikte faaliyetlere ziyaretçiler katılım sağlayabiliyor.

Odalarda dışa açılan bir pencere, bir ocak ve bir de niş bulunmakla birlikte içte 76, toplamda ise 103 mekan bulunuyor.

Anadolu'nun en büyük hanlarından olan Taşhan'ın avlusunda sıcak bir çay içip Tokat gözlemesi yiyebilir, meşhur Tokat yazması, Tokat sofra bezi ve bakırcılardan bakır satın alıp cam atölyesinde cam üretimini izleyebilir hatta cam yaparak bu sanatı yakından tanıma fırsatı bulabilirsiniz.

TOKAT TAŞHAN TARİHİ içeriği, 12 Ocak 2019 tarihinde Tokat.Com sitesinin Keşfet bölümüne eklenmiştir.

DEĞERLENDİRME 3.0

İçeriği Nasıl Buldunuz?

Captcha