Tenisçi Dirseği Nedir; Tedavisi Nasıldır?

Tenisçi Dirseği Nedir; Tedavisi Nasıldır? içeriğini okuyabilir, Gaziantep.com S kategorisinde yer alan Tenisçi Dirseği Nedir; Tedavisi Nasıldır? yazısını değerlendirebilir ve yorum yazabilirsiniz.

Tenisçi Dirseği Nedir; Tedavisi Nasıldır?

Tenisçi dirseği, önkol kaslarını dirseğin dışını birleştiren tendonların iltihaplanmasıdır. Önkol kaslarının, tendonlarının ve dirsek eklemlerinin fazla kullanımı nedeniyle oluşur.

Tenisçi dirseği, lateral dirsek ağrısı veya lateral epikondilit olarak da bilinir ve mutlaka tenisle ilgili değildir. Bununla birlikte, tenis oyuncuları sıklıkla bu duruma maruz kalır, çünkü bu durum tekrarlayan kas kullanımından kaynaklanır. Tüm tenisçilerin yarısı kariyerlerinde tenis dirseği yaşar. Genellikle 30 ile 50 yaş arasında ortaya çıkar.

Belirtileri

Tenis dirseğinin en sık görülen semptomu, üst kolun dış tarafındaki, dirseğin bükülmesinin hemen altındaki tekrarlayan ağrıdır. Ağrı, koldan aşağıya, bileğe doğru da hissedilebilir. Kişi, kolunu kaldırdığında veya büyüğünde ağrı oluşabilir. Ayrıca yazma gibi temel eylemleri gerçekleştirilirken veya küçük nesneler tutulurken de hissedilir. Tenisçi dirseği, önkol çevrildiğinde ağrıya neden olabilir. Bu, bir kapı kolunu döndürürken veya ön kolu tamamen uzatırken fark edilebilir.

Nedenleri

Tenisçi dirseğinin nedeni kolun yanlış hareketlerini tekrarlamaktan kaynaklanır. Bu, dirsekteki tendon ekinde küçük yırtılmalara neden olabilir. Teniste, bu tekrarlanan harekete ve rakete sahip bir topa vurma kuvvetini ifade eder. Yanlış teknik bir raketin salınımındaki gücün bilek içinde ve çevresinde dönmesine neden olabilir. Bu, dirsek eklemi veya omuz yerine bilek üzerinde bir hareket oluşturur. Bu tendon üzerindeki baskıyı artırabilir, tahrişe ve yanmaya neden olabilir. Çoğu zaman, ekstansör kasları bu tendon yıkımı nedeniyle ağrılı hale gelir. Ekstansör kasları, el bileğini düzelten kaslardır. Tenisçi dirseği parmakların ve el bileğinin uzaması ile ilişkilidir. Bu, kişinin bir raket dönüşü gibi, bilekleri yakalamasına ya da itmesine izin veren hareket türüdür.

Diğer Nedenleri

İsmine rağmen, tenisçi dirseği aşırı kullanımın neden olduğu bu tendonun yaralanabileceği anlamına gelir. Tenisçi dirseği, şu günlük aktivitelerden kaynaklanabilir:
  • Makas kullanmak
  • Zorlu yiyecekleri kesmek
  • Bahçıvanlık
  • Yüksek miktarda atma içeren spor aktiviteleri
  • Yüzme
  • Sıhhi tesisat, yazma veya tuğla döşeme gibi bileğin tekrarlayan dönmesini veya kaldırılmasını içeren manuel çalışma.

Egzersizler

Ağırlıkların veya elastik bantların kullanılmasını içeren germe ve ilerletici güçlendirme egzersizleri yardımcı olabilir. Ağrısız kavrama gücünü ve önkol gücünü artırabilir. Kanada Aile Hekimliği tarafından yayınlanan bir makalede, tenisçi dirseği olan hastalarda kas kondisyonuna yardımcı olan halterler kullanan bir dizi egzersiz önerilmektedir. Bir tenisçi dirseği sırasında egzersiz yapmak kas gücünü yeniden kazanmak ve ağrıyı azaltmak için hayati öneme sahiptir. Ağrılı hislere rağmen, ilk esneme ile egzersiz rutininde rahatlamak mümkündür. Tenis dirseğini yönetmenin en önemli kısmı, günlük germe ve asansör rejimi ile devam etmektir. Daha düşük ağırlıklar ile başlanmalı ve sadece on asansörün tamamlanması mümkün olana kadar hareketlerin zorluğu arttırılmalıdır. İşte tenisçi dirseği belirtileri görüldüğünde önlemek için basit bir egzersiz örneği;

Tyler Twist Egzersizi

Her iki elinizle rahatça tutabileceğiniz uzun ve ince bir nesne bulun. Bükülürken hala direnç sağlayan esnek bir malzemenin kullanılması tercih edilir. Bu nesne yuvarlamış bir havlu olabilir. Tyler Twist’i uygulayan kişiler genellikle, FlexBar adı verilen bir egzersiz aletini kullanırlar.
  • Nesne göğüsün önünde dikey olarak tutulmalı.
  • Nesne iki elle, eller aynı pozisyonda olacak şekilde tutulmalı. Her iki bilek de tamamen uzatılmalı veya geriye eğilmelidir.
  • Tenisçi dirseğinden etkilenen bileği nesnenin etrafında fleksiyona veya öne eğilmiş bir pozisyona getirilmeli
  • Bileği fleksiyonda tutarak, bir bisikletin gidonunu tutuyormuş gibi, nesne yatay bir konuma döndürülmeli ve kollar doğrudan vücudun önünde tutulmalı
  • Sağlam olan bilek tenisçi bileğini tutarak fleksiyon pozisyonuna getirmeli
  • Semptomlar iyileşene kadar 15 set halinde günde üç kez tekrarlanmalı
  • Mevcut başka egzersizler gerek duyulduğunda, en iyi rutin hakkında bir fizyoterapistle konuşulmalı

Hastalığı Önleme

Hastalığı önlemek için aşağıdakilere dikkat edilmesi gerekmektedir;
  • Germe, tenisçi dirseği riskini azaltmak için hayati öneme sahiptir.
  • Tenisçi dirseği risklerini azaltmak için, egzersiz veya egzersiz anında hareketlere dikkat etmek önemlidir.
  • Yükü, bilek ve dirsekteki küçük kaslara odaklanmak yerine, omuz ve üst kolun daha büyük kaslarına yaymak daha iyidir.
  • Tenis veya squash gibi tekrarlanan kol hareketlerini içeren bir sporu oynamadan önce ısınma esastır. Kol kaslarını hafifçe germek, yaralanmayı önlemeye yardımcı olur.
  • Daha hafif spor malzemeleri veya daha büyük kavrama boyutuna sahip raketler, tendonların zorlanmasına yardımcı olacaktır. Nemli tenis topları ve daha eski toplar kola gereksiz kuvvet uygular. Bu yüzden hafif spor malzemeleri tercih edilmelidir.
  • Kol hareketini desteklemeye ve tenisçi dirseğini önlemeye yardımcı olmak için ön kol kaslarının gücü artırılmalı.
  • Fiziksel bir terapist, uygun kasları güçlendirmek için uygun egzersizler önerebilir.

Tenisçi Dirseği Nedir; Tedavisi Nasıldır? içeriği, 29 Mayıs 2019 tarihinde bitokat.com sitesinin Yaşam bölümüne eklenmiştir.

DEĞERLENDİRME 3.0

İçeriği Nasıl Buldunuz?

Captcha