Genel

Havacılık Tarihinin En Büyük Faciası; Tenerife Faciası

Tenerife faciası, bir dizi kazalar zinciri yüzünden gerçekleşmiştir. İki tane dev Boeing-747'nin çarpışması sonucu 583 kişi yaşamını yitirdi.

Havayolu taşımacılığı çağımızda en çok tercih edilen ulaşım seçeneğidir. En uzak mesafeleri yaklaştıran, biz insanların en kıymetli şeyi olan zamandan oldukça kazanç sağlayan bir yöntem olmasından yanı sıra ulaşım seçeneklerinden en güvenlisi olarak da biliniyor. Bu kazanın yaşanmasına yol açan ilk şeylerden birisi Gran Canaria'da patlayan bombaydı. Bombanın patlaması ve ardından ikinici bomba ihbarı ardından, tüm uçuşları en yakın havaalanı olan Los Rodeos (Tenerife) havaalanına yönlendirirler. Tenerife Havaalanı, yoğun bir trafiğe sahip değildi ve pistin fiziki şartları hava trafik kontrolleri, tüm havalimanı çalışanları bu tür bir yoğunluğa alışkın ve hazır değillerdi. Günlerden Pazar olması, kapatılan pistin en yoğun uçuş aldığı bir gündü.

KLM ve Pan-Am uçakları pistte ard arda beklemek zorunda kaldılar.

KLM yakıt ikmali talebiyle yolcuları indirmesi ve yakıt ikmalinden sonra tekrar kabine alması gerekiyordu. Pan-Am uçağı da beklemek zorundaydı ve bu durumdan hiç memnun değiller. İşlemler tamamlandı kuleden gelen talimat doğrultusuyla  ile iki 747, birbirlerini takip ederek sıraya girmeye başladılar. Kuleyle iletişimde sorun yaşıyorlardı. KLM uçağı gelen talimatla pistin sonuna doğru ilerledi ve 180 derecelik dönüşünü gerçekleştirdi hemen ardından Pan-Am uçağına, 3 numaralı yola girerek pisten ayrılmasını söylediler. Ama bir problem vardır 3 numaralı yol Boeing 747 için dardı ve Pan-Am uçağı 4 numaralı yola girmeye karar  verdi hava şartlarının kötü olması pisteki görüş mesafesinde sis dolasıyla etkilenmişti. KLM uçağı pistin başına geldi tecrübeli kaptan pilot motorlara güç verdi ve kalkış için hazırlığa başladı yardımcı pilot kaptan pilotu uyararak kalkış için izin almadıklarını belirti kaptan pilot uyarıyı dinledi ve yardımcı pilottan izin almasını istedi tabi telsiz konuşmalarında kule ile sıkıntılar  devam ediyordu konuşmalarda kesilmeler ve cızırtı yaşanıyordu.

İzine karşılık olarak kule "Tamam kalkış sıranız için sizi bilgilendireceğim" dedi ama yapılan anonsta sadece "Tamam" kısmı duyuldu çünkü ses kesilmişti.

KLM uçağındaki kalkış konuşmalarını duyan Pan-Am uçağı halen pist içerisinde olduklarını bildirdiler çünkü onlarda 3 numaralı yola sığmadılar ve 4 numaralı yol için ilerlemekteydi. Pan-Am uyarıda bulunsa da KLM uçağı kokpitinde sadece cızırtı sesi duyuluyordu. Yardımcı pilot ile uçuş mühendisi pistte uçak olabileceği şüphesiyle kaptan pilotu uyardı ancak kaptan pilot bu uyarılara kulak asmadı ve hızlanmaya başladı sisin görüş mesafesini düşürmesi  ve havaalanında bir yer radarı bulunmaması bu kazaya bir yol açmış gibi oluyordu. Uçaklar birbirini görmüştü ama artık kaçınılmaz hale gelmişlerdi. KLM uçağının pilotu lövyeyi kendine çekti ve dev 747'yi, Pan-Am uçağının üzerinden geçirmeyi hedefledi. Pan-Am pilotları motorlara tam güç vererek pistten kaçmaya çalışsalar da sadece uçağın burnunu çevirebildiler. KLM uçağı 260km\h ile Pan-Am uçağına çarptı ve şiddetle yaklaşık olarak 150 metre yükseldi ve hız ile yere çakıldı anında alev aldı ve jet yakıtı ortamı cehenneme çevirdi KLM uçağındaki tüm herkes ne yazık ki ölmüştü. Ekipler KLM uçağını söndürmek için çabalıyordu Pan-AM uçağında yangın devam ediyordu sağ kanadında çok fazla hasar olmadığı için tahliyeleri oradan yapıyorlardı bu kaza da tam tamına 583 kişi hayatını kaybetti 61 kişi sağ kurtuldu. İncelemeler sonucunda ard arda  yapılan hatalar bu kazaya yol açmıştı kule görevlileri ise o sırada maç izlemekte olduklarına dair ses kayıtları ortaya çıkmıştı.

Tenerife Faciası, havacılık tarihine kara bir leke ve büyük bir acı olarak kazındı.

E-Bültene Kayıt Olun, Fırsatları Kaçırmayın!

İlginiz Çekebilir

Nasıl Zayıflayabilirim? Zayıflamak İçin Ne Yapmalıyız? ÇOCUK EĞİTİMİ ÇOCUK GELİŞİMİ Dünyanın En Büyük Sorunları 10 Dakikada Türkiye İklimi Başarıya Ulaşmak İstiyorsanız Vazgeçmeniz Gereken 12 Şey Anne adaylarına ve emziren annelere 5 altın öneri