Gez & Gör

Tokat - Selemen Yaylası

Reşadiye - Ordu sınırı arasında tarihi özelliği olan bir yayladır. 1514 yılında Çaldıran Seferine çıkan Yavuz Sultan Selim ordusu ile birlikte bu bölgede konaklamış ve cuma namazını bu yaylada kılmıştır.

O günden günümüze kadar ilkbahardan itibaren ilk kar düşene kadar her cuma günü bu yaylada geleneksel yayla pazarı kurulmaktadır. Tokat, Ordu, Samsun, Giresun, Sivas illerine bağlı bölgedeki ilçe insanları ürünlerini bu pazarda satmakta ve ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Tokat ilinin Reşadiye ilçesinde 1700 rakımlı geniş yemyeşil alanda kurulan Selemen Yaylası'nda Osmanlı Padişahlarından Yavuz Sultan Selim Han Doğu Seferine giderken Reşadiye-Ordu sınırında Aydoğan Tepesi eteklerindeki geniş yayla alanında mola verip 3 ay gibi bir süre burada konaklamış ve cuma namazını ordusu ile birlikte burada kılarak seferine devam etmiştir. Zamanın şartları içerisinde askerlerin ve bölge insanının ihtiyaçlarını karşılaması için “ burada bir pazar kurula “ şeklinde hitapları yörenin vefalı insanları tarafından kabul edilmiş ve pazar hareketi o gün bu gün devam etmiş, hatta pazarın adı da Selim Han anısına atfen Selemen olarak günümüze kadar gelmiştir. Tokat – Giresun – Ordu – Samsun ve Sivas illerinin civarındaki 10 ilçenin çevre köylerinden gelen insanlar 5 asırdan beri ilkbahar ayları başlangıç kabul edilerek yaz ve sonbahar aylarında devam edip ilk kar düşene kadar bu doğal güzellik örtüsü üzerinde kurulan pazarda alışverişlerini yapmaktadırlar. Daha önceleri değiş-tokuş mal mübadelesi ile karşılıklı olarak ihtiyaçlarını giderdikleri söylenilmektedir.

E-Bültene Kayıt Olun, Fırsatları Kaçırmayın!

İlginiz Çekebilir

Tokat; Kelem Dolması Tarifi Tokat Kelkit Vadisi Tokat'ın Yaylaları Çamiçi Yaylası - Tokat Tokat Tarihi; Garipler Camii 7.500 Yıllık Geçmişiyle Tarih Kokan Şehir; Tokat